top of page

Știați că, dacă un bebeluș și-ar păstra ritmul de creștere pe care îl are în primul an de viață, atunci când ar ajunge la maturitate ar avea… 50 m?

Bebelușii preferă sunetele oamenilor decât altfel de sunete și tocmai de aceea, atunci când cresc și învață să vorbească, ei imită sunetele auzite la părinți sau alte persoane apropiate și nu cele precum țârâitul telefonului sau zgomotul mașinii.

Simțul atingerii este unul din cele mai dezvoltate în cazul nou- născuților și s-a demonstrat că, până și un copil născut prematur la 25 de săptămâni poate simți când este atins.

Multe mămici se îngrijorează că nu își iubesc copilul suficient din primul moment în care îl văd. Dar ele nu știu că micuțul își dilată pupilele imediat după naștere, lucru care le ajută să simtă afecțiune pentru el. Bebelușul își dilată pupilele pentru că este atras de mămica lui.

Știați că sunetul produs de plânsul bebeluș este „special conceput” pentru a fi recunoscut? Oamenii de știință au descoperit că noile mămici și-au putut recunoaște plânsul bebelușului dintr-o mulțime de bebeluși care plângeau după numai 3 zile după ce au născut.

Curiozități despre bebeluși!

Bebelușii nou-născuți lăsați pe burtica memei lor se îndreaptă încet, dar sigur, către sânul mamei și încep să se hrănească singuri!

Bebelușii se nasc cu un simț auditiv foarte bine dezvoltat și își pot da seama, încă din primele 10 minute de viață, de unde vin sunetele pe care le aud.

Psihologii americani susțin că nou-născuții au cunoștințe elementare despre matematică și fizică! Cum? Ei spun că micuții pot să facă diferența între unul, două sau mai multe obiecte, pot sa le adune sau chiar să le scadă.

Copiii sunt născuți să zâmbească. Acest lucru simplu, dar fascinant, a fost descoperit atunci când doctorii și-au dat seama că și copiii orbi zâmbesc, deci nu este ceva ce puteau să copieze.

Psihologii au realizat că un nou născut de doar două zile are capacitatea de a-și recunoaște mama ascultând doar o silabă înregistrată. Este normal, a avut timp să se obișnuiască cu vocea ei pe parcursul saricinii.

Bebelușii sunt sensibili la schimbările de termperatură și, chiar dacă nu se pot dezbrăca sau îmbrăca, ei se manifestă altfel.

Un nou născut are simțul olfactiv atât de dezvoltat încât se va folosi de el în primele săptămâni de viață pentru a-și cunoaște părinții.

Știați că atunci când vorbiți cu bebelușul vostru adoptați un ton complet nou, cu care îi mențineți viu interesul și cu care îl atrageți? Este interesant de observat cum reacționează cel mic atunci când îi vorbiți așa și ce se întâmplă când nu vă mai aude.

Copiii își dau seama de tonul vocii părinților! Dacă îi vorbiți zâmbind, va zâmbi, dacă sunteți speriați, îl veți speria și tot așa.

Știați că un bebeluș nu plânge cu lacrimi, decât de la vârsta de cel puțin 3 săptămâni sau, unii dintre ei, chiar de când împlinesc 4-5 luni?

Știați că în primele luni de viață un bebeluș nu poate să vadă la o distanță mai mare de 22 de cm? Aceasta este distanța perfectă pentru a-și studia mama când se hrănește și pentru a-și concentra atenția asupra propriului corp, în special asupra mâinilor.

Specialiștii au făcut un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia fascinantă că bebelușii de 6 luni pot distinge oamenii de animale. La 9 luni însă, în timp ce recunoșteau fețele oamenilor și le puteau distinge, nu puteau face același lucru cu animalele.

bottom of page